TERVEZETT ÉPÜLETEKRŐL BŐVEBBEN

BEVEZETŐ

Mind a három felépítmény a prioritásban megfogalmazott célokat szolgálja; hozzájárulnak a tájhasználathoz/kezeléshez. Mindegyik épület több funkcióval bír. Az alkalmazott technikai megoldások egyszerűek. Az épületek jól karbantarthatók. A felépítmények a lehető legtöbb helyben elérhető természetes anyagot tartalmazzák.


Már a tervezés szintjén arra törekszünk, hogy a jövőbeni gazdálkodást szolgálják. Jól tájba illeszkedők. A helyszínek kiválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy a megőrzendő növényállomány kiterjedését ne korlátozzák. Azokon nem találhatók védett növények. Az épületek elkülönülnek és mégis kezelhető távolságra vannak egymástól. A méhek és állatok elhelyezését szolgáló épületek részben árnyékos helyet kívánnak. Ez a ligetes részen érhető el.

1. ÖKOHÁZ

Fő funkciója: gazdálkodók otthona. A ház tájba illeszkedő, nem hivalkodó, főként helyi anyagokat használ. A legelő északi felébe, az erdő szélén, a fekete erdő ligettől kicsit keletre kell felépítenünk a házat. Ismert előttünk a tény, hogy a szántóra való építés jogilag könnyebben jóváhagyható, de feltétlenül e legelőre eső helyszínre kellene építkezni, mivel a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Maincz Tamás katasztrófavédelmi hatósági szolgálatvezető-helyettes úrral, 2018. április 26-i, előzetes tájékoztatása szerint a szántó és a legelő nyugati fele nyílt karszt, fokozottan érzékeny terület, amelyre vízvédelmi szempontból nem előnyös házat építeni. (Maga a birtok nem vízbázis védelmi terület.) Erről a pontról a gazdaság egészét belátni, ez pedig külön előnyös egy birtokközpont esetében. Önfenntartó, fosszilis energiahordozóktól független ingatlant tervezünk. Külföldön már ismert és Magyarországon is engedélyeztethető ún. eart-ship és dombház koncepcióban gondolkodunk. Építészünk Radev Gergely munkáiban az alternatív, ökológiai építészeti vonalat képviseli.

" ÉPÍTÉSZETI ÖSSZEFOGLALÓ

LOVAS - BIRTOKKÖZPONT, LAKÓÉPÜLET

Tervezési program:

Az épület 6 tagú család számára épül, melyben 2 gyerekszoba, 1 szülői hálószoba és egy vendégszoba kap helyet. A nappali helyiségek egy térben találhatóak - nappali, konyha, étkező, játszó galéria. Az épület egyedi kialakítású, amely a helyi építőanyagok és a passzív erőforrások használatának igényéből ered. A család nyugodt, egyszerű, otthonos épületet tervez, amely a környezetbe és a környezethez illeszkedik. Mivel az épület külterületre épül, ezért úgy éreztük, hogy Lovas építészeti hagyományai nem feltétlenül alkalmazhatóak - az új helyzetre új formákat és megoldásokat kerestünk. Az épület végleges koncepciója két erős motívumot egyesít: az earth-ship rendszerű épületek sorolt tereit, melyeket télikert köt össze, valamint a reciprokális tetővel lefedett körtereket.

Elhelyezkedés:

Az épületet ésszerű határig a földbe süllyesztve terveztük, így az a domboldalból nem áll ki meghatározóan, valamint a föld tömege segíti a passzív energiahasznosítást. Az épület a völgy fel - déli irányba tájolt. Az épület megépülésével együtt az épület köré fákat, cserjéket ültetünk, melyek jobban a környezetbe ágyazzák a házat.

Rendszerek-részletek:

A teljes épület, az ésszerűség határáig és a helyben elérhető építőanyagokat figyelembe véve természetes építőanyagokból épül. Beton alapra készül favázas szerkezet, melyet tömörített földdel és szalmabálával töltünk ki. A szerkezetek hagyományos, föld alapú meszes vakolat kapnak, melyeket fehérre meszelnek. Az épület megjelenését a szerkezet mellett a nyílászárók és a tető határozzák meg. Az épület alacsony hajlásszögű tetőfelületei álló korcos fémlemez héjazatúak - ez a hatékonyabb vízgyűjtést és a jobb vízzáróságot biztosítja. A fémlemez időtálló, emellett újrahasznosítható építőanyag. A reciprokális tetők lefedése részbe egymásra lapolt natúr fenyődeszka, illetve szintén fémlemez sötétebb, antracit színben. A belső terekben is az egyszerű felületek uralkodnak - a faanyagok feldolgozott formában (vágott, gyalult) kerülnek beépítésre.

Az épület tetőfelületein összegyűjtött víz az épület mögötti tartályokban gyűlik össze, innen , szűrés után közvetlenül kerül felhasználásra. A keletkező szürkevíz egy, az épületen belüli kezelő rendszerbe kerül. (A vízöblítéses toalett helyett alomszékes komposzt-toalett készül, így feketevíz nem, csak szürkevíz keletkezik.) A kezelt szürkevizet ezután az épületben elhelyezett aquapónia táplálására használják elsősorban. A többlet szennyvíz gyökérzónás vízkezelő-rendszerbe kerül, innen pedig egy szikkasztó felületre. (A Vízügyi Igazgatóság adatai alapján a terület Balaton-felvidéki karszt, a felszín alatti víztest kémiai állapota jó, tehát elképzelhető és engedélyeztethető a szikkasztás.)

Az épületben kialakított télikert(naptér) télen is használható marad, alatta a földbe ágyazva hőtároló kavicsréteg kerül elhelyezésre. A nyári melegeket a közegen átvezet levegő hatására a tömeg magába szívja, a téli hidegek során ez a tárolt hő kinyerhető, fűtésre használható (self-heating system). A télikertben auqapóniás (haltartással egybekötött vizes termelőközeg) zöldségtermesztő rendszer épül ki.

Az épület villamos-energia igényét napelem fedezi. Fűtését fatüzelésű kályha, valamint a passzív-szolár rendszerek biztosítják.

Radev Gergő építész"

Méret: kb. 150 nm

2. GAZDASÁGI ÉPÜLET

Többfunkciós gazdasági épületet tervezünk. Fő funkciók: állatok szálláshelye, tároló, műhely.

A gazdasági épületben 70-80 nm jut a kecskéknek és a tyúkoknak. Ez a méret megfelel a tervezett állatlétszámnak és a biogazdálkodás szabályainak. A favázas tér deszkafedést, keletről és délről ablakokat kap. Az alját 0,5 méterrel a talajszint alá mélyítjük és azt szalmával, ágaprítékkal feltöltjük. Így a lehulló trágya komposztálódik, a folyadékot megköti, télen melegít és nincs kellemetlen szaga. Az alomra rendszeresen tiszta szalmaréteget terítünk. Minderre azért van szükség, hogy megelőzzük a trágya talajba való szivárgását. A cellulóz alapú alom és az állati ürülék keveréke televénnyé alakul, amely komposztálódni kezd. Így az évente felhalmozódott trágya eleve félérett komposzt formájában kerül hasznosításra a szántó terület növényeinél. Az elhelyezés során a megfelelő szellőzésről gondoskodunk. Az állatok csak a téli időszakban lesznek az istállójukban. A tyúkok téli elhelyezése elképzelhető a szántóterület zöldségágyásainak helyén is az erre a célra kialakított fóliasátorban. Ha az állatlétszám a legeltetési igények vagy a természetes szaporulat miatt bővül ez egy lehetséges megoldás elhelyezésükre. A kecskék tejét csak saját fogyasztásra fogjuk felhasználni, tejüzemet ehhez nem alakítunk ki.

Az épület további részében műhelyt, terménytárolót alakítunk ki. Fedett beálló részén
az állatok ellátásához szükséges anyagok, eszközök egy helyre kerülnek, könnyen kezelhetők. A tervezett legeltetéshez minden irányban kihajthatók és felügyelhetők az állatok. Az épület tetejéről összegyűjtjük az esővizet. Az energiát az ökoház tetejére telepített napelem rendszer szolgáltatja.

Méret: kb. 140 nm

3. MÉHESHÁZ

Méhkelenc . Dr. Keszi-Kovács László 1952
Méhkelenc . Dr. Keszi-Kovács László 1952

A méhkelenc a hagyományos méhészkedés félig fedett U vagy négyzet alakú felépítménye. Tetejét nád vagy cserép fedi, középen nyitott udvara van. Ez a bevált méhész építmény 1952-ben tűnt el az országból. Szeretnénk a hagyományát újjáéleszteni. A méhlakások tárolására szolgáló részen a termelés mellett helyet kapnak a hagyományos és modern kaptárak, úgy, hogy azokat valóban lakják a méhek.


Az eredeti kelenchez csatlakoztatunk egy fedett fa épületet, amely belül a modern méhészet előírt berendezéseit, felszereléseit tartalmazza. Ezt követően északi oldalán fedett teraszt kap. A teraszon a kültéri méhészeti tevékenység munkálatait lehet elvégezni. Továbbá hagyatékból és gyűjtésből származó méhészeti eszközöket kiállítani.


Tájolása Dél-keleti, amely a méhek számára optimális. A kelő Nap éri a kaptárakat. Ez által a hordási intervallum a lehető leghosszabb. Nyáron a heves déli napsütéstől viszont védve lesznek.

Méret: kb. 50 nm

4. ÉPÍTMÉNYEINK ÉS ÉLETÜNK ÖKOLÓGIAI LÁBNYOMA

Tudjuk, hogy a törvények szerint a kialakult tájhasználat csak természetes viszonyok irányában vihető tovább. A terület 'jellegtelen gyep'- je azonban; emberi gondoskodás nélkül még jellegtelenebbé válik. Évről évre látható az invazív fajok túlszaporodása. Ahhoz, hogy legeltethessünk, és ezáltal a gyepet feljavíthassuk  szükséges a mindennapi jelenlétünk. Az állatokat etetni, ki-be hajtani, a legelőt a szántót és az erdőt folyamatosan gondozni, monitorozni, alkalmazkodni, a természet reakciói szerint változtatni egyszerűen nem lehet úgy egy rendszeren, ha nem vagyunk helyben. Életünket és épületeinket környezetkímélő módon tervezzük élni és építtetni, minél kevésbé nyomot hagyva, a természetet tiszteletben tartva és segítve.

Felmerült egy hivatalnál kérdésként, hogy ha ideköltözünk, valóban gazdálkodni fogunk-e majd? Igen, ez az eltökélt szándékunk. Nem leszünk teljesen önellátóak, de energiánk legnagyobb részét a gazdaságba fogjuk forgatni. Hosszútávon és nem csak a saját javunkra.

További kérdésként merülhet fel, hogy esetleg gazdaságunk elcsúnyítja majd a gyönyörű környezetet? Nem. Mi is tiszteljük és csodáljuk ezt a helyet. Házunkat -egyik legfontosabb saját kritériumként- visszafogott, szolid, tájba illeszkedő, enyhén földbe süllyesztett módon terveztük meg. Életünkben, munkánkban és tárgyainkban rendezettek vagyunk. Az igényesség és belső szépérzékünk sem engedné, hogy kaotikus, szétesett gazdálkodást vezessünk. Nem csak épületeink, de úgy képzeljük mi magunk és gazdaságunk is a tájba fog illeszkedni.

Felmerülhet még az az aggály is, hogy engedély nélkül kezdünk engedélyköteles tevékenységekbe. Nem jellemző ránk a csúsztatás. Szeretünk tisztán látni, tisztán dolgozni. Különösen örülünk, ha tervezett tevékenységeinket a szakmai alapon együttműködő hivatalokkal is megvitathatjuk.

Ökológiai lábnyomunk nem lesz nagy. Táplálkozásunkban nyilvánvalóan saját, de legalábbis helyi alapanyagokból főzünk. Hetente maximum kétszer-háromszor eszünk húst. Épületeink önellátóak lesznek solar fűtés, minimális fafűtéssel kiegészülve, napenergia használat, esővíz használat, egyszerű természetes, lehetőleg helyi anyagokból épített ház, komposzt toalett, szennyvíz újrahasznosító rendszer, stb... A hulladékot jelenleg is szelektíven gyűjtjük, komposztálunk, a maradék kommunális szemetet magunk elszállítjuk. Tulajdonképpen csak az utazással járó szennyezés terheli miattunk a környezetet, ám legtöbbször 6-an utazunk egy autóban, és amint anyagi lehetőségeink lehetővé teszik, elektromos járműre fogunk váltani.

VISSZA A FŐOLDALRA

LOVASI PERMAKULTÚRA ÉS MÉHÉSZET TERVEZET - baglyasgy@gmail.com 06 20 221 0020 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!